Pomalý Hrnec
Zkušenosti s vařením a vyzkoušené recepty.

      Pomalý hrnec je elektrický hrnec s vnitřní keramickou nádobou, ve které se pokrmy připravují. Jídlo se vaří tak pomalu, že se nemůže připálit, nemusí se dolévat voda, nemusí se míchat. Hrnec může prakticky vařit bez dozoru - čímž šetří čas stejně, jako například praní v automatické pračce.

      Vložte si do své čtečky RSS kanál s recepty pro pomalý hrnec nebo si nezapomeňte tento web uložit do oblíbených ať se můžete zítra snadno vrátit zpět...
 

Fandíme velmi pomalému vaření - heslo pro nově vznikající diskuzní web...
Přidejte se i Vy se svými recepty! Navštivte www . pomaly-hrnec . eu



 

Vepřové v tomatové omáčce

06.11.2008 ~ admin

Tento recept mi přišel emailem od pana Oty R., který pomalý hrnec (crock pot) v USA používal několik roků. Nyní se o něj podělím po té, co jsem si ho sám vyzkoušel a také ověřil, že se jedná o jednoduchý a chutný oběd.

Veprove v tomatove omacce

Potřeby: 1kg vepřové plece, 0.5 litru tomatového džusu, 1 rajče, 1 lžička bazalky, 2 lžičky worchestrové omáčky, 1 celá skořice, podle chuti sůl a trochu citronové šťávy

Maso zbavíme tuhých blan a nakrájíme na stejně silné plátky. Do keramické nádoby pomalého hrnce vlijeme tomatovou šťávu (džus), přidáme bazalku, skořici, worchestrovou omáčku, na drobné kousky nasekané rajče. Podle chuti přidáme ještě sůl a citronovou šťávu a vše v keramické nádobě důkladně promícháme. Po té k tomu všemu přidáme plátky masa a můžeme lehce posypat podravkou (to je podle receptu pana Oty, já jsem zrovna neměl, takže jsem podravku nepřidával). Nádobu vložíme do pomalého hrnce a necháme vařit na stupni LOW asi 8hodin.

Doporučenou přílohou jsou šťouchané vařené brambory, protože dokonale nasáknou rajčatovou šťávu.


Kategorie: Vepřové maso | Komentáře: 1 »



Vepřové maso s pivem

05.05.2008 ~ admin

Jednoduchý recept, který získá díky pivu příjemnou chmelovou hořkost. Osobně nedoporučuji pro recept výrazné ležáky, protože pokrm pak může být hořký až příliš. Věřím, že kdo si tuto úpravu omáčky oblíbí, najde si sám oblíbenou značku piva pro svůj recept…

Veprove maso s pivem

Potřeby: Vepřové maso cca 600g (např. krkovice), 0.3l světlé pivo, větší cibule, kmín, pepř, sůl, hladká mouka.

Maso odblaníme, nakrájíme na kostky. Nakrájené maso zaprášíme hladkou moukou a lehce v ní obalíme. Spolu s nakrájenou cibulí dáme do keramické nádoby pomalého hrnce. Přidáme kmín, pepř a sůl. Vše zalejeme pivem a promícháme. Podle velikosti kostek masa vaříme v pomalém hrnci na vyšší stupeň 3,5 až 4,5 hodiny.

Jako přílohu doporučuji houskový knedlík, případně rýži.


Kategorie: Vepřové maso | Komentáře: 1 »



Plněné papriky

21.02.2008 ~ admin

Toto moje oblíbené jídlo vařím často hlavně na podzim, kdy bývám dostatečně zásoben pěknýma paprikama. Když jsem teď vytahoval podzimní zásobu z mražáku, uvědomil jsem si, že zde chybí recept…

Plenene Paprikove Lusky

Potřeby: celé papriky (podle velikosti 6-8ks), mleté vepřové maso (asi 1/2kg), vejce, pepř, majoránka, česnek, kmín, sůl.

Papriky nahoře odřízneme a opatrně vyjmeme střed se semeny. Důkladně omyjeme a necháme okapat. Zatím si připravíme směs: mleté maso smícháme s rozšlehaným vejcem, kmínem, osolíme a podle chuti přidáme rozmačkaný česnek a pepř. Vše důkladně promícháme. Směsí potom plníme vykrojené papriky. Pečlivě hmotu do lusků pěchujeme, ale opatrně aby se papriky nezlámaly či nepraskly. Naplněné papriky vyskládáme na dno keramické nádoby pomalého hrnce, podlejeme malým množstvím vody a vaříme na vyšším stupni asi 4hodiny.

Doporučuji  podávat s vařenýma bramborama a podlité vyvařenou šťávou…


Kategorie: Mleté maso | Komentáře: 6 »



Vepřové nudličky s čínskou zeleninou

27.08.2007 ~ admin

Tento recept se hodí k přípravě lehkého letního oběda nebo večeře. Původně se jedná o pokrm často připravovaný v čínské pánvi WOK, příprava v pomalém hrnci je ovšem vhodná, pokud chceme mít pokrm připraven jakmile se vrátíme z práce, nebo když nejsme doma a chceme aby rodina měla navařeno :)

Vepřové nudličky v pomalém hrnci s čínskou zeleninou 

Potřeby: cca 300g libového vepřového masa (já jsem vařil z kotlety), balíček mražené čínské zeleniny, 2 stroužky česneku, sojová omáčka, sůl, hladká mouka…

 Do keramické nádoby pomalého hrnce vysypeme mraženou čínskou zeleninu a podlejeme skleničkou horké vody. Maso lehce naklepeme a nakrájíme na tenké nudličky. Jen z lehka jej obalíme v hladké mouce a přidáme k zelenině - můžete zkusit místo mouky obalit ve škrobové moučce, já jsem ji na chalupě neměl. Přidáme nasekaný česnek, ochutíme sojovou omáčkou, osolíme (opatrně! sojová omáčka je poměrně slaná) a promícháme. Vaříme asi 3,5hodiny na ‘druhém’ stupni.

 Jako přílohu doporučuji rýži, čerstvé pečivo nebo třeba i hranolky…


Kategorie: Vepřové maso | Bez komentářů »



Čočka na kyselo

31.07.2007 ~ admin

Výhodou vaření čočky v pomalém hrnci je, že ji není potřeba předem namáčet. Při prvním vaření ovšem nedoporučuji nechávat hrnec bez kontroly, protože je možné že bude potřeba dolít vodu. Až když opakovaným vařením odhadnete kolik vody dávat na jaké množství čočky, pak teprve můžete hrnec nechávat vařit.

Čočka na kyselo

Potřeby: pytlík sušené čočky, 1.5dcl smetany, bobkový list, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, ocet, hotová instantní jížka, voda…

Propláchnutou čočku vsypeme do keramické nádoby pomalého hrnce, přidáme rozetřený česnek, sůl, špetku pepře a 2 bobkové listy. Zalejeme dostatečným množstvím vody a promícháme. Zde podotýkám, že já vařím ve velkém hrnci a nedokáži odhadnout zda se do malého hrnce vejde celé balení čočky - s ohledem na množství vody je potřeba tedy recept případně upravit, vaše zkušenosti prosím do komentářů… Ještě jednou upozorňuji, že čočka během vaření vodu absorbuje, takže je to potřeba poprvé hlídat a případně dolévat (pozor na prudkou změnu teploty doléváním studené vody! keramická nádoba může prasknout - dolévejte raději vlažnou nebo teplou vodu). Příště už budete vědět kolik vody na jaké množství čočky dát.

Já vařím na vyšším stupni asi 3hodiny. Pak do čočky zamíchám smetanu, podle chuti okyselím octem (můžete zkusit i citrónem), ’vylovím’ bobkový list a zahustím podle potřeby jíškou. Nechám ješte asi půl hodiny vařit…

Podávat doporučuji s kyselou okurkou a polité osmaženou cibulkou.


Kategorie: Ostatní | Komentáře: 9 »



Masové koule

04.07.2007 ~ admin

Masové koule vařené v pomalém hrnci

Suroviny: 500g vepřového mletéhop masa, vejce, strouhanka, sůl, pepř, majoránka, kmín, malá cibule, sklenička vody.

V míse postupně smíchejte mleté maso s rozšlehaným vejcem, nadrobno nasekanou cibulí, osolte a přidejte kmín, pepř a majoránku rozetřenou v dlani (zvýrazní se tak její vůně). Důkladně promíchejte a postupným přidáváním strouhanky vypracujte. Ze vzniklé hmoty vytvarujte v dlani koule a vkládejte do keramické nádoby pomalého hrnce. Trošičku podlejte vodou a vařte na HIGH podle velikosti kouli asi 4-5 hodin (na LOW to bude přibližně 8hodin).

Jako příloha je vhodná např. bramborová kaše nebo třeba rajská omáčka s knedlíkem.


Kategorie: Mleté maso | 3 komentáře



‘Pečená’ kuřecí stehna

03.07.2007 ~ admin

Při této přípravě v pomalém hrnci sice nedocílíte do křupava propečenou kůžičku jako při klasickém pečení v troubě, maso ale bude měkoučké a nádherně půjde od kosti. Takto připravené kuřecí maso si navíc zachová vynikající chuť a zvláště stehna budou šťavnatá a nevysušená…

Kuřecí stehna pečená v pomalém hrnci

Potřeby: kuřecí stehna, mletá sladká paprika, kmín, pepř, sůl, olej, troška vody.

Stehna opereme a osušíme, osolíme (já si dám vždy trochu soli na dlaň a do kůže ji vyloženě vetřu) a vložíme na dno keramické nádoby. Stehna lehce pokapeme olejem a zaprášíme sladkou paprikou - já si ještě pomáhám mašlovačkou nebo ‘štětečkem’ na grilování abych papriku spolu s olejem po stehnech dokonale rozetřel. Zlehka opepříme a přidáme ještě kmín. Podlejeme troškou vody, stehna nesmí být zatopená, kuřecí maso navíc během vaření pustí vlastní šťávu. Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme. Doba vaření je závislá na velikosti a množství masa. Já jsem vařil na rychlý stupeň (HIGH) 4 hodiny - asi hodinu ke konci vaření je dobré odebrat přebytečnou vodu aby stehna nebyla zatopená a kůže částečně vysušila…

Doporučuji podávat s vařenými novými bramborami omaštěnými máslem a posypané čerstvou pažitkou spolu s rajčatovým nebo okurkovým salátem.


Kategorie: Drůbeží maso | Komentáře: 10 »



Vepřový guláš

02.07.2007 ~ admin

Suroviny: asi 1/2kg vykostěné vepřové plece, 2 cibule, velká lžíce sladké papriky, špetka pálivé papriky, olej, hladká mouka, sůl, pepř, stroužek česneku, 2dcl sklenička vody… 

Cibule nakrajíme najemno a dáme na dno keramické nádoby pomalého hrnce. Zalijeme asi dvěma lžícemi oleje. Přidáme obě papriky a vše důkladně rozmícháme - guláš tak bude mít výraznější červenou barvu, až se paprika v tuku rozpustí a pustí barvu. Maso opereme, očistíme a zbavíme tuhých blan. Nakrájíme na stejně velké kostky a přidáme do hrnce. Osolíme, opepříme, přidáme kmín a rozmáčknutý najemnou rozsekaný stroužek česneku a podlijeme vodou. Rovnoměrně zasypeme hladkou moukou (přibližně dvě polévkové lžíce, podle toho jak moc máte rádi guláš řídký nebo naopak hustý) a opět důkladně všechno v hrnci promícháme. Vše vaříme v pomalém hrnci na LOW přibližne 8hodin a na HIGH asi 4,5 hodiny. Doba vaření se může lišit podle kvality a velikosti masa.

Jako přílohu doporučuji vídeňský knedlík nebo čerstvý chléb.


Kategorie: Vepřové maso | Bez komentářů »



Svíčková v pomalém hrnci

22.06.2007 ~ admin

Suroviny: Hovězí maso zadní, zelenina v kořeněném nálevu Halali, anglická slanina, smetana na vaření nebo ke šlehání, máslo, instantní jíška, sklenice vody.

Svíčková v pomalém hrnci

Hovězí maso prošpikujeme anglickou slaninou, dáme do mísy a polejeme kouskem rozpuštěného másla a zeleninou halali. V chladničce necháme nejlépe přes noc odležet. Naložené maso vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce, zalijeme zeleninou a trochou vody. Bez míchání a podlévání vaříme na HIGH 5-6 hodin dokud maso nebude měkké (na LOW 8 hodin a déle, podle velikosti masa) - na chalupě v tomto letním počasí ideální, člověk se může věnovat jiné činnosti a nemusí běhat u plotny. Po té do zeleniny rozmícháme smetanu, zahustíme několika lžičkama jíšky, důkladně zamícháme a vaříme ještě na HIGH asi 1 hodinu.

Jako příloha je vynikající houskový knedlík a na omáčku lžička brusinek…

 


Kategorie: Hovězí maso | Bez komentářů »



Hovězí chalupářský kotlíkový guláš

05.06.2007 ~ admin

Potřeby: 500kg hovězí kližky, 2 velké cibule, 4 rajčata, 2 zralé zelené papriky, 3 lžíce sladké papriky, špetku chilli, sůl, pepř, kmín, instantní jíška, sklenice vody.

Malý pomalý hrnce RIVAL

Omyté maso zbavené blan nakrájíme na stejně velké kostky a vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Papriku nakrájíme na tenké proužky a rajčata na drobné kousky. Spolu s jemně nasekanou cibulí přidáme do nádoby k masu, osolíme, opepříme a přidáme i kmín. Na pánvičce lehce rozpálíme dvě lžíce tuku a velice krátce necháme rozpustit obě papriky - jen tak aby pustily barvu, pozor - paprika se snadno připálí a hořkne. Rozmíchané mleté pepriky rovnoměrně přilijeme do keramické nádoby a vše důkladně promícháme. Celou směs zalijeme vodou, jen tak aby bylo maso ponořeno ale neplavalo - zelenina i maso během vaření pustí vlastní šťávu.

Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce, přiklopíme poklicí a vaříme na HIGH asi 4 hodiny (případně na LOW 8hodin). Potom podle potřeby zahustíme instantní jíškou, ochutnáme a případně dosolíme a opepříme. Přiklopíme znovu poklicí a vaříme ještě asi 1 hodinu.

Jako příloha je vynikající čerstvý kmínový chleba a já si ke guláši neodpustím vychlazenou plzeňskou dvanáctku. Dobrou chuť! :)


Kategorie: Hovězí maso | 2 komentáře



« Předchozí články