Pomalý Hrnec
Zkušenosti s vařením a vyzkoušené recepty.

      Pomalý hrnec je elektrický hrnec s vnitřní keramickou nádobou, ve které se pokrmy připravují. Jídlo se vaří tak pomalu, že se nemůže připálit, nemusí se dolévat voda, nemusí se míchat. Hrnec může prakticky vařit bez dozoru - čímž šetří čas stejně, jako například praní v automatické pračce.

      Vložte si do své čtečky RSS kanál s recepty pro pomalý hrnec nebo si nezapomeňte tento web uložit do oblíbených ať se můžete zítra snadno vrátit zpět...
 

Fandíme velmi pomalému vaření - heslo pro nově vznikající diskuzní web...
Přidejte se i Vy se svými recepty! Navštivte www . pomaly-hrnec . eu



 

Čočka na kyselo

Červenec 31st, 2007 ~ admin

Výhodou vaření čočky v pomalém hrnci je, že ji není potřeba předem namáčet. Při prvním vaření ovšem nedoporučuji nechávat hrnec bez kontroly, protože je možné že bude potřeba dolít vodu. Až když opakovaným vařením odhadnete kolik vody dávat na jaké množství čočky, pak teprve můžete hrnec nechávat vařit.

Čočka na kyselo

Potřeby: pytlík sušené čočky, 1.5dcl smetany, bobkový list, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, ocet, hotová instantní jížka, voda…

Propláchnutou čočku vsypeme do keramické nádoby pomalého hrnce, přidáme rozetřený česnek, sůl, špetku pepře a 2 bobkové listy. Zalejeme dostatečným množstvím vody a promícháme. Zde podotýkám, že já vařím ve velkém hrnci a nedokáži odhadnout zda se do malého hrnce vejde celé balení čočky - s ohledem na množství vody je potřeba tedy recept případně upravit, vaše zkušenosti prosím do komentářů… Ještě jednou upozorňuji, že čočka během vaření vodu absorbuje, takže je to potřeba poprvé hlídat a případně dolévat (pozor na prudkou změnu teploty doléváním studené vody! keramická nádoba může prasknout - dolévejte raději vlažnou nebo teplou vodu). Příště už budete vědět kolik vody na jaké množství čočky dát.

Já vařím na vyšším stupni asi 3hodiny. Pak do čočky zamíchám smetanu, podle chuti okyselím octem (můžete zkusit i citrónem), ’vylovím’ bobkový list a zahustím podle potřeby jíškou. Nechám ješte asi půl hodiny vařit…

Podávat doporučuji s kyselou okurkou a polité osmaženou cibulkou.

Kategorie: Ostatní

Komentáře 9

  1. Pomalý hrnec mám několik dní a zrovna jsem chtěla vyzkoušet čočku - zkusím tady podle receptu - zkušenosti napíšu:-))

  2. Čočku jsem v PH ještě nevařila, ale určitě vyzkouším. Také do čočky nedávám smetanu - ta na obrázku je se smetanou? Asi to zkusím i s ní. Díky za inspiraci.

  3. ano, ta na obrazku je se smetanou. smetanu do cocky davam pro zjemneni chute - doporucuji vyzkouset.
    a pri prvnim vareni cocky v pomalaci pozor na odhad vody…
    dobrou chut a nezapomen napsat jak se povedlo :)

  4. Povedla se výborně.

  5. Právě si dávám siestu po vynikajícím obědě. Takhle dobrou čočku jsem snad ještě neměla a jedna porce byla velmi rychle hotová. Díky!

  6. Vynikající recept, hned jsme ho vyzkoušeli. Díky

  7. Klasickým způsobem vařím čočku bez namáčení a mám ji hotovou do půl hodiny!Jinak dík za nápad.

  8. Nic proti receptu jako takovému, ale přece nemůžete tvrdit, že výhodou čočky je, že se nemusí namáčet. Čočka jako všechny luštěniny se namáčejí za a) aby byly měkké a za b) kvůli úspoře energie. Je přece rozdíl vařit čočku hodinu a tři hodiny.

  9. Cocku jsem delal asi 5 hodin na klasicky “pomaly” rezim. Vody jsem dal celkem dost - ze to vypadalo ze zacatku jako polevka. I po 5 hodinach vareni to vypadalo trochu ridke, jenze kdyz jsem to nechal do druheho dne - cocka vodu absorbovala a byla akorat. Recept vyborny a cocka z pomalace je fakt yammy :)

Zanechat komentář:

Pozor:Veřejně publikované budou pouze komentáře vybrané administrátorem, což může trvat i několik dní. Není tedy nutné stejný komentář posílat znovu.