Pomalý Hrnec
Zkušenosti s vařením a vyzkoušené recepty.

      Pomalý hrnec je elektrický hrnec s vnitřní keramickou nádobou, ve které se pokrmy připravují. Jídlo se vaří tak pomalu, že se nemůže připálit, nemusí se dolévat voda, nemusí se míchat. Hrnec může prakticky vařit bez dozoru - čímž šetří čas stejně, jako například praní v automatické pračce.

      Vložte si do své čtečky RSS kanál s recepty pro pomalý hrnec nebo si nezapomeňte tento web uložit do oblíbených ať se můžete zítra snadno vrátit zpět...
 

Fandíme velmi pomalému vaření - heslo pro nově vznikající diskuzní web...
Přidejte se i Vy se svými recepty! Navštivte www . pomaly-hrnec . eu



 

Co to je pomalý hrnec?

02.06.2007 ~ admin

Je to vlastně elektrický hrnec s vnitřní keramickou nádobou ve které se připravuje pokrm přikrytý průhlednou poklicí. Keramická nádoba se dá vyjmout a jídlo po té servírovat přímo v ní. Navíc se díky tomu hrnec jednoduše udržuje.

Pokrm se v pomalém hrnci vaří několik hodin. Před odchodem do práce např. stačí dát do hrnce maso, všechny přísady a zapnout jej. Přes den se jídlo pomalu vaří a po návratu z práce je připraveno k podávání. Hrnec má navíc relativně malý příkon, takže i když se vaří několik hodin, spotřeba elektrické energie je nízká.

Pomalý hrnec malý - 3,5l

Pomalý hrnec Rival se vyrábí ve dvou velikostech s objemem 3,5l a 6,5l. Já vařím v tom větším, který nejen že umožňuje připravovat pokrmy až pro 6 osob, ale je navíc vybaven elektronickým časovačem, který po uplynutí nastavené doby přepne hrnec do udržovacího režimu a až do podávání udržuje uvařené jídlo teplé.

Pomalý hrnec velký - 6,5l

Na hrnci lze podle požadované doby zvolit rychlost vaření (na menším hrnci pomocí přepínače a na větším digitálním časovačem). Obecná doba vaření u většiny surovin je 8hodin na stupeň LOW a 4-5hodin na HIGH. Pokrm se v keramické nádobě nepřipálí, nemusí se dolévat voda, protože se žádná nevyvaří, není potřeba pravidelně míchat, jídlo z hrnce neuteče tak jako na sporáku. Hrnec může vařit bez dozoru. Lze připravovat i dietní a zdravé pokrmy bez použití tuků.

Podrobně o pomalých hrncích Bionaire CrockPot  …

Hlavní výhody a přednosti pomalého hrnce:

  • úspora času při vaření (všechny přísady se dají do hrnce najednou, zamíchají, nastaví se stupeň vaření a hrnce si není potřeba více všímat
  • při vaření se nemusí používat tuky (vhodné např. pro dietu žlučníkovou a redukční)
  • nízká spotřeba elektrického proudu
  • v potravinách zůstávají zachovány vitamíny a minerální látky
  • vaří se pomalu a stejnoměrně, pokrmy se nepřipálí ani nevysuší
  • jídlo vydrží v keramické nádobě dlouho teplé, lze je v ní přímo servírovat
  • keramická nádoba a skleněná poklice se snadno myjí, lze i v myčce nádobí

V pomalém hrnci lze vařit přesnídávkové polévky, guláše, perkelty, závitky i s omáčkami nebo štávami ze všech druhů mas, čerstvou i mraženou zeleninu, připravovat zeleninová jídla, nebo jídla s mletým masem.

Pomalý hrnec je vhodný i např. pro vaření na chatě či chalupě, kde zvlášť se ocení že si hrnce nemusíte všímat - ráno dám do keramické nádoby všechny suroviny, hrnec zapnu a můžu jít zatím na houby nebo třeba na ryby.

Porovnání parametrů a cen modelů hrnců Bionaire …